lördag 29 november 2008

Hyra och självkostnad

Familjebostäder i Stockholm har begärt en hyreshöjning med 4,8 procent från 1 januari. När man hör det, så skulle man kunna tro att Familjebostäder befinner sig på ruinens brant.

En granskning av senaste årsredovisning ger en annan bild. 2007 tog Familjebostäder in 1,56 miljarder i hyror. Av det blev det en vinst på 265 miljoner (före bokslutsdispositioner och skatt). Således drygt 17 procent i vinst! Det kan väl inte kallas självkostnad?

Är det då så att Familjebostäder låter sin hus förfalla och på det sättet fixar sig en vinst? Nej då. Familjebostäder redovisar 93 miljoner för reparationer och 281 miljoner för underhåll. Således går knappt 25 procent av hyran till detta. Dessutom redovisar Familjebostäder 174 miljoner till avskrivningar vilket ger ytterligare möjligheter till underhåll - eller till återbetalning av lån eller till osynlig vinst.

Lagarna säger att allmännyttan och kommunala företag ska drivas med självkostnad. Har någon granskat Familjebostäder? Hur kan detta företag få drivas med så stor vinst utan att någon reagerar? Borde inte detta leda till ett ramaskri från både hyresgäster och hyresgästförening? Eller är det pinsamt för hyresgästföreningen att ha förhandlat fram hyror som ger en sådan vinst?

Nästan en tusenlapp av hyran per månad går till vinst! Räknar man med avskrivningarna blir det 650 kr till.

Hur har detta rika bolag mage att begära 4,8 procent i hyrehöjning?

Uppenbarligen behöver självkostnadsfrågan för allmännyttan komma upp på bordet. 22 592 hyresgäster i Familjebostäder borde leva rövare. En förutsättning för tilltro till allmännyttan är både att den följer de regler som finns och att den inte skinnar hyresgäster. Endast då går den att försvara.

Tyvärr är inte Familjebostäder i Stockholm ensamma. Åtminstone i Stockholm är situationen likartad i de andra kommunalägda bostadsbolagen.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hyresgästföreningens förhandlingsorganisation är en ytterst pinsam historia. Här ett annat exempel. Nu kämpar dessa välavlönade tjänstemän för att de hyresgäster som bor i Bostadsrättsföreningar ska betala mer bara för att grannen (BR-innehavarna) ska bo billigare och bli rikare. NU ÄR DET DAGS ATT GÖRA NÅT !!

Terje sa...

Hej Rolf.
Det där låter alvarligt. Hör av dig med mer info på mailen. terje.gunnarson@hyresgastforeningen.se
//Terje

Anonym sa...

Inte bara låter allvarligt, Terje !
Pinsamt mycket pinsamt !! Hyresgästföreningen behöver alternativ eller se om sitt hus, i alla fall i Stockholm.

Anonym sa...

bror.s@comhem.se sa...
Om någon som läser denna blogg är intresserad av att läsa om det smutsiga spel som pågår bakom kulisserna vid försöken att ombilda allmännyttans hyresbostäder till privata bostadsrätter rekommenderas ni läsa
http://raddalinjalen.blogspot.com/
Hårresande läsning!
mvh. bror