tisdag 11 november 2008

Bostadsbrist jodå

Några kommentarer till kommentarer:  • I min världsbild är det betänkligt att professorerna Lind och Lundström så tydligt agerar som partsföreträdare för fastighetsägare och byggintressen. I min världsbild skall professorer vara sakliga,opartiska och föra fram kunskap, inte tyckerier. Visst kan man förstå att de har egenintressen (bägge är villaägare) och egna affärsintressen - bägge har fått stora bidrag främst från Fastighetsägarna och byggsektorn.... Men ändå att så uppenbart arbeta för en sämre och dyrare hyresrätt och högre inkomster till fastighetsägare av hyreshus. Det är märkvärdigt!
  • I något inlägg hävdas att vi inte har någon bostadsbrist, tusentals kontoriserade bostäder och omfattande svarthandel. Enligt vår uppfattning betyder befolkningstillväxten i Stockholms län på just nu cirka 24.000 invånare om året att det behövs i runda tal 12.000 nya bostäder varje år. Att jämföra med de cirka 8.500 som tillkommer genom nybyggnad, ombyggnad och permanentning av frittidshus. Myten om tusentals kontoriserade lägenheter var nog sann en gång, men inte längre. Idag byggs varje år ett rätt stort antal kontor om till bostäder, det är ju överskott på kontor. De flesta av de 200.000 som står i bostadskö är inte bostadslösa, men uppenbart önskar de en bättre bostad och har inte råd att köpa till de priser som finns just nu. Antagligen har flertalet inte heller råd att hyra till de ockerhyror som finns i nyproduktionen. Och de som säljer bor som regel i bostaden och tänker köpa något annat, så det skulle nog bli kaos om de som står i bostadskön skulle vilja köpa istället för hyra.
  • Visste ni att allmännyttan i sina kalkyler för nya hyreshus sedan lång tid räknar med 7 procents ränta! Trots att de lånar till 4 procents ränta! (Villaägare och bostadsrättsköpare räknar med ännu lägre efter ränteavdrag). Snacka om ockerhyror! Varför är det så tyst i den frågan?
  • Svarthandelns omfattning är en skröna från fastighetsägarföreningen. Att, som de, påstå att det för varannan lägenhet som byts betalas stora summor pengar innebär att det vid varje lägenhetsbyte betalas stora summor pengar. Det är bara påhitt. Visst finns det svarthandel, men alla vi har hört har betalat till fastighetsägaren eller dennes ombud. Där finns för Fastighetsägarna att rensa i den egna byken.

R i styrelsen

3 kommentarer:

Anonym sa...

Din egen rubrik här Margaretha besvarar du ju med ett njaa och det är nog det är nog där sanningen ligger ...

Debatten om boendet är ett evigt käbbel där alla värnar om sina egna intressen. Vad som saknas är en VETTIG/SUND diskussion om boendekostnad, rättvisa, marknadkrafter, ägande, trygghet .... OBEROENDE om man hyr eller äger ...

I Stockholms innerstad, i samma område bor man till en kostnad av mellan 500:- och 1500:- kr/kvm/år där billigaste alternativet är att ÄGA !! Att diskutera detta är helt ointressant för Hyresgästföreningen men även för Fastighetsägarföreningen, båda värnar ju om att måla BOSTADSBRIST i eldskrift ...

/ Rolf
mejla gärna REST@ABC.SE

________________________________ sa...

Vi försöker just nu med en vettig diskussion!

Ditt påstående om innerstadshyror förstår vi inte (du har fört fram det förut.

Genomsnittshyran i innerstan i allmännyttan är cirka 1050 kr per kvm och cirka 15% mer i privatägda hus. Sen finns oss veterligt nybyggda bostäder med 17-1800 kr per kvm.

1050 kr per kvm innebär knappt 70.000 om året för en tvåa, och kräver således en årsinkomst på cirka 280.000 om året. Vilket är en bra bit över genomsnittet i innerstan, Stockholm och länet. Således har en vanlig Stockholmare svårt att klara en tvåa med allmännyttans genomsnittshyra i innerstan

Anonym sa...

Jo men så är det ju alltid, det man inte vill förstå det förstår man inte, vill man inte se ägandet som ett alternativ så bekämpar man detta.
Det märkliga är ju att våra hyresförhandlande välbetalda tjänstemännen på Hyresgästföreningen INTE själv ser hyresrätten som ett alternativ för sitt eget boende ...

De exempel jag beskriver är inte tagna ur luften utan helt VERKLIGA från mitt/vårt eget område ...

Mejla gärna REST@ABC.SE