onsdag 12 november 2008

Usel hyresrätt i ägarlägenheter

 • I går presenterade regeringen ett förslag till ägarlägenheter. Bland argumenten finns att det ska ge fler hyreslägenheter. Det kan så vara, men det är en riktigt usel hyresrätt som skapas. Dessutom dyr för samhället och med som tex i Danmark besvärliga följder för bostadsmarknaden.
 • Hyr man i ägarlägenhet har man ett mycket svagt besittningsskydd. Vill ägaren flytta in eller sälja bostaden åker man ut. Det får också ett stort antal andra konsekvenser.
 • Man kan i praktiken inte få hyran kontrollerad. Alltså är det marknadshyra som gäller.
 • Man har ingen bytesrätt.
 • Man har inga möjligheter att hävda reparationer och underhåll.
 • Man har inte heller samrådsrätt och fritidsmedel som vanligen finns i allmännyttan.
 • Således en riktigt dålig hyresrätt.
 • Men dyr. Man bör räkna med att en ny ägarlägenhet blir lite dyrare än en ny bostadsrätt. Således kommer innehavaren vanligen ta större lån och därmed också större ränteavdrag. Således en högre samhällskostnad.
 • Dessutom kan man lära av Danmark. Där har man under 2000-talet prioriterat ägarlägenheter och hållit tillbaka nya allmännyttiga bostäder. Man har fått en kraftig bostadsspekulation, värre än i Sverige, med först mycket stora prisökningar och efter ett antal år kraftiga prisfall. Spekulanterna i ägarlägenheter har i hög utsträckning låtit bostäderna stå tomma, de skulle ju iallafall säljas snart med som man trodde stor vinst. Antalet bostäder utan invånare har därför i enbart Köpenhamn ökat med cirka 10.000 (!) under 2000-talet. Och dessa har främst funnits i ägarlägenheter. Således har ägarlägenheter lett till häftig bostadsspekulation och stort antal tomma lägenheter!
 • Snacka om en tveksam upplåtelseform. Om det är något vi behöver är det väl mindre spekulation och boendekostnader som fler klarar.
 • När vi behöver fler hyreslägenheter finns flera utmärkta val: Allmännytta och kooperativ hyresrätt. Fast det är förstås dags att de får samma stöd som ränteavdragsrätten ger nya bostadsrätter och villor. Med sedan lite kvalificerade hyresförhandlingar som inte accepterar 7,1 % ränta mm i kalkylen kan nog också en ny hyresrätt bli överkomlig för många.

R i styrelsen

5 kommentarer:

Anonym sa...

Sista stycket håller jag HELT med dig om Margareta

"När vi behöver fler hyreslägenheter ... "

Men det kan ju finnas lite vits i att försöka förstå och diskutera varför vissa kan bo i samma stadsdel för under 500 och vissa MÅSTE hosta upp minst 1500 eller som du skriver 1800 SKR /kvm/år ...

REST@ABC.SE

________________________________ sa...

Tyvärr Rolf, det blir inte tydligare vad du tänker. Om vissa av de boende ser ägandet som alternativ eller inte, gör inte behovet av en diskussion om den goda hyresrätten mindre. Det är den diskussionen vi för här. Den behövs.

När det gäller din uppgift om hyror, så känner vi inte till några 500 kr per kvm bostäder utom några få som är helt omoderna, dvs saknar centralvärme, badrum, rimliga kök osv. Men vi är också upprörda över de hiskeliga hyrorna i nybyggda och ombyggda hus. Även om allt är nytt (ett tag) i sådana hus är ju standarden inte särskilt märkvärdig.

Anonym sa...

Botrygghet …

Differensen 500 – 1500 i bokostnad kvm/år är naturligtvis baserad på samma standard, läge, service, skillnaden är upplåtelseformen. Tummar man på standard, läge och service blir skillnaden grymt mycket större.
Är detta botrygghet, JAG tycker inte det …

Är det botrygghet att ett par ungdomar som bildar familj och vill ha ett vettigt boende, bör ha 3 mille på fickan eller en stadigvarande gemensam bruttoinkomst på 40.000 / månand och garanterat vara frisk i 20 år.
Jag tycker INTE det …

Är det botrygghet att för den som INTE har 3 mille eller har en stadigvarande inkomst på 40.000 får titta i månen efter ett vettigt boende och titta på när vissa kör om i gräddfilen …
Det skulle inte jag heller gilla …

Är det vettigt att Hyresgästföreningen värnar mer om sina välavlönade tjänstemän som mera ser till sin EGEN botrygghet än de boendes trygghet de förväntas ”företräda” …
Gissa vad JAG tycker … då är det väl förtjusande att regelverket gör det möjligt för en enskild att själv hugga tag i en hyresvillkorsförhandling där Hyresgästföreningens intresse totalt kapsejsat ….

Marknaden har kapsejsat, så även debatten, då är det väl trevligt med lite andra idéer, lite andra initiativ … Får jag gissa vad NI tycker …. ;)

Kul i alla fall att så många hört av sig via e-post på REST@ABC.SE

________________________________ sa...

Vi håller helt med dig om att bostadsmarknaden är orättvis, i synnerhet om man jämför hyresrätt med andra upplåtelseformer och om man jämför den som bott länge med den som är ny.

När vi talar om orimliga nyproduktionshyror och ombyggnadshyror är det för att komma åt en del av detta. Vi tror också att man måste börja tänka på andra upplåtelseformer, som allmännytta i dansk tappning, hiitas-systemet som finns i Finland och kanske en utvecklad form av kooperativ hyresrätt. Hur ser din´förslag ut?

Anonym sa...

Jag har INTE sagt att bostadsmarknaden är orättvis. Jag påstår att bostadsmarknaden har kapsejsat och så även debatten. Här krävs nya aktörer, nya ideer. Vad jag efterlyser är en sund debatt om BOTRYGGHET ... Förslag till omedelbara åtgärder finns i kommentaren till ditt nästa inlägg ...

/ Rolf