fredag 7 november 2008

Högre hyror och priser istället för bostadsbyggande?

  • Dagens storskämt presenteras i en rapport från professorerna (!) Lind och Lundström i en rapport till Nutek. Enligt dem bör bostadsbyggandet minskas, annars faller priserna på bostadsmarknaden! Istället bör hyresregleringen tas bort och andrahandsboende underlättas! Fast det kan behövas lite nya flyktingbostäder!
  • Det är inte utan att man häpnar. Dagens uppskruvade priser på bostadssektorn är något som skall försvaras. Inte ett ord om priserna skruvats upp högt på grund av bostadsbrist och bygg- & bostadsoligopolen. Nej priserna ska bibehållas!
  • Istället tycker professorerna att man höja hyrorna och arbeta för att fler ska bo med osäkra och dåliga villkor i andra hand!
  • Man måste förvånas över att dessas förslag kan läggas på fullt allvar. De innebär att professorerna pläderar för ett sämre och dyrare boende. Finns ingen insikt om hur god boendestandard har skapats i detta land? Finns ingen insikt om vikten av ett bra boende för trygghet och välbefinnande?
  • Professorena Lind och Lundström har förvisso förvånat under många år. Inte ett ord om hur man skall komma åt problemen med oligopolen inom byggsektorn eller hur man skall stävja skenande bostadspriser. Man kan tycka att professorer i bygg- och fastighetsekonomi borde vara bekymrade över hur den sektorn fungerar. Nej, istället har professorerna konsekvent pläderat för mer marknad inom hyressektorn.
  • Det konstigaste är förstås att NUTEK, ett statligt verk, har bekostat och släppt fram denna rapport.

R i styrelsen

3 kommentarer:

Anonym sa...

Stockholm har haft bostadbrist i flera hundra år. Marknadsanpassade hyror kommer inte att ändra på det faktum att vi bor i en huvudstad där inflyttningen alltid kommer att medföra att det råder brist på bostäder. Bostadsmarknaden är ett smörgåsbord där alla försöker sko sig. Polisen har NOLL resurser för att komma åt handeln med svarta hyreskontrakt. Det finns tusentals smygkontoriserade lägenheter i Stockholms innerstad. Trots att det inte råder brist på kontorslokaler i Stockholmsområdet. Det är uppenbart att det saknas politisk vilja och handlingskraft. Mycket snack och lite verkstad! Hur kan man fördela hyrerätterna rättvist? Vilka nya lagar och resurser behövs för att förbättra situationen?/Söderböna

Anonym sa...

-
"Professorena Lind och Lundström har förvisso förvånat under många år. Inte ett ord om hur man skall komma åt problemen med oligopolen inom byggsektorn eller hur man skall stävja skenande bostadspriser. Man kan tycka att professorer i bygg- och fastighetsekonomi borde vara bekymrade över hur den sektorn fungerar. Nej, istället har professorerna konsekvent pläderat för mer marknad inom hyressektorn.
- Det konstigaste är förstås att NUTEK, ett statligt verk, har bekostat och släppt fram denna rapport." Slut citat

Min fråga är; varför skulle dessa män arbeta i vår, hyresgästernas intresse?
De är varken anställda eller avlönade av oss. Att de går "bostadsmarknadens ärende" är jag inte alls förvånad över, jag är mer nyfiken på vad NUTEK skall använder rapporten till?
Vi får komma ihåg att mitten på åttiotalet fanns det tre - fyra områden i Stockholms yttre förorter, som hade rätt så stora bostadsöverskott (jag var med en grupp som förhandlade två månaders fri hyra i Jordbro för att ca: 15 familjer skulle flytta in samtidigt i de lediga lägenheterna). De finns nu risk att historien upprepar sig, detta kan vara utgångspunkten för professorernas rapport, (inte för att jag därmed vill försvara det).

Janos

Anonym sa...

Debatten om boendet är ett evigt käbbel där alla värnar om sina egna intressen. Vad som saknas är en VETTIG/SUND diskussion om boendekostnad, rättvisa, marknadkrafter, ägande, trygghet .... OBEROENDE
om man hyr eller äger ...

I Stockholms innerstad bor man till en kostnad av mellan 500:- och 1500:- kr/kvm/år och det pratas om en bostadsbrist som egentligen inte finns ...

/ Rolf
mejla gärna REST@ABC.SE