tisdag 3 februari 2009

Svarta affärer ?

Idag har radion framfört att det går att hitta hyreslägenheter till salu på nätet. I hela landet.

Fastighetsägarföreningen har genast hängt på och hävdat att detta är oerhört omfattande och krävt att hyrorna i Stockholms innerstad ska höjas. Barbro Engman har också hävdat att svartförsäljning är oerhört omfattande men bör bekämpas med vanliga polisiära metoder.

Barbro Engmans metod är rimlig. Att hävda att alla i Stockholms innerstad ska ha högre hyra för att några i hela landet har köpt lägenhet svart är lite skrattretande.

Men hur vanliga är nu dessa svarta affärer? Har nu ägnat en god stund att leta på allahanda nätsidor och inte lyckats hitta en enda hyreslägenhet till salu! De finns förstås där eftersom radion har hittat dem, men inte kan det vara många och inte är de lätta att hitta.

Då och då men sällan är det någon som berättar att de köpt svart. De har alla köpt av fastighetsägaren. Så vi fortsätter att tro att det är på det sättet.

Fastighetsägarna påstår att det förekommer stora pengar för varannan lägenhet som byts. Eftersom det vanligen är två hyresgäster som byter med varandra påstår de i praktiken att stora pengar skulle byta ägare vid varje bostadsbyte. Det är förstås nonsens. Fast ofta upprepat av de som inte tänkt efter.

Logiken säger att det är relativt svårt att hosta upp lediga pengar för ett svartköp, det går ju inte att låna till. Och att skenbyten etc är svåra att ordna utan goda fastighetsägarkontakter.

Logiken säger också att de som har lediga pengar mycket lättare, säkrare och långsiktigare kan köpa en bostadsrätt. De lediga pengarna bör med råge räcka till en hög kontantdel av insatsen.

Slutsatsen blir nog därför att svarta lägenhetsaffärer finns, men betydligt mer sällan än vad som påstås, förmodligen med mindre pengar än vad som påstås och vanligen i en försäljning av eller med kontakt med en fastighetsägare.

Vid genomgången av nätet blir det dock uppenbart att det finns ett mycket stort antal andrahandslägenheter till uthyrning. Ofta med hyreskrav som ligger långt över den rätta hyran.

Här finns ett verkligt stort problem. Och det är de som "sitter illa till" som drabbas.

Hur skall andrahandsmarknaden regleras så att den blir rimlig. Förmodligen måste bland annat till ett riktigt kontrollsystem för andrahandshyror. Som det nu är är det rimligt att tala om ocker och bedrägeri.V

1 kommentar:

Anonym sa...

Själv känner jag till sex personer i min bekantskapskrets som kommit över hyreskontrakt i Stockholms innerstad med svarta pengar (genom kontakt med fastighetsvärdar). Och samtidigt känner jag endast till en som fått lägenhet på normalt vis (genom internkö i privat bolag). Logiken säger att det är oerhört vanligt med svarta pengar.