måndag 6 april 2009

Nytt förslag gör hyresgästerna till förlorare

Hyresgästföreningens centralstyre har återigen gjort en överenskommelse med SABO - allmännyttans organisation. De har lagt fram ett förslag till ändring av lagen för allmännyttan och hyreslagen.

Hittills har hyresgästföreningen - förvisso med tveksam framgång - förhandlat hyror med allmännyttan utifrån ett självkostnadsresonemang och med privatfastighetsägarna utifrån allmännyttans hyresledande roll.

Tafflig kunskap från hyresgästföreningen har lett till rätt stora vinster hos allmännyttan och att privathyrorna har dragit iväg till att idag överstiga allmännyttans med i genomsnitt cirka 15 procent jämfört med de cirka fem procent som hyreslagen medger.

Nu föreslår bägge parter att man skall göra på ett annat sätt.

Självkostnadsprincipen skall inte gälla för allmännyttan. Allmännyttan skall drivas affärsmässigt, men utan vinstsyfte - en kullerbytta som inte kan leda till annat än platt fall. Vem har hört talas om affärsmässighet utan vinstsyfte? Rapporten talar om vinstberäkning för varje fastighet. Dock ska det finnas vissa begränsningar för allmännyttan för att dela ut vinster till ägaren, men betydligt större möjligheter än tidigare.

Så vad ska hyresgästföreningen hänga upp sina hyresförhandlingar med allmännyttan på, om allmännyttan ska drivas affärsmässigt? God vilja? Hyresgästernas plånböcker? Sånt prövades i början på 90-talet i Stockholm och ledde till femårsavtalet - århundradets sämsta avtal. Det går inte att tolka förändringen på annat sätt än att hyresgästföreningen inte har någonting alls att hålla sig i.

Ett nytt bruksvärdessystem för att sätta hyror i privata hus föreslås. Vid tvist ska hyresnämnd inte bara jämföra med allmännyttans hyror utan också med förhandlade privata hyror.

Så vad ska hyresgästföreningen hänga upp sina förhandlingar med privata fastighetsägare på? Dimmigt talar Barbro Engman om att man nu ska ta in alla kvalitetsaspekter i förhandlingen. En hyresgästförening som i Stockholm inte har lyckats göra en hyresstatistik att jämföra privathyrorna med på 15 år ska nu ta med alla kvalitetsaspekter i förhandlingen? Vad hindrade detta tidigare?

Frågan är ju ändå vad de privata hyrorna skall hängas upp på. Att de ska förhandlas utifrån allmänt tyckande från parterna kan bara leda käpprätt i höjden. Och successivt skapa nya prejudikat som nästa förhandling får luta sig mot. Det kan bara leda till snabbt stigande hyror.

Talet om att det ska finnas en skyddsregel så att "ingen ska behöva flytta" klingar mer än lovligt falskt.

Slutsatsen är att hyresgästföreningen behåller sin förhandlingsroll och sina förhandlingsersättningar. Men att hyrorna blir alltmer marknadsanpassade - dvs allt högre. Hyresgästerna förlorar och tvingas sänka sin bostadsstandard.

Istället för en hel Koch har hyresgästföreningen och SABO föreslagit en halv Koch eller kanske snarare en trekvarts.

V

5 kommentarer:

Anonym sa...

Är detta verkloigen sant? Man tror inte sina öron!

AL

Anonym sa...

Då får det bli bostadsrätt. Man kan inte bo med den totala osäkerhet som detta nya förslag skapar. Ska allmännyttan som åtminstone ibland varit rätt just bli affärsmässig! Ska man behöva leva i ett affärsområde? Ska allmännyttan bli alltmer som privata hyreshus? Och dessa bli alltmer som marknad hela året om?

Nä, då får det vara. I bostadsrätt åker man på marknaden när man köper, men sen är man rätt säker.

Berit

Anonym sa...

Kan man inte tänka sig att HG verkligen lär sig hur man värderar saker och utifrån det förhandlar ?

Till dags dato har deras arbete inte direkt varit imponerande.

Jag ser inte hur detta automatiskt leder till någon katastrof, möjligtvis ställer det högre krav på HG att veta vad de sysslar med.

Melker63 sa...

Anonym: "Nä, då får det vara. I bostadsrätt åker man på marknaden när man köper, men sen är man rätt säker."

Jasså? Googlesök "Vansinnet är tillbaka på bostadsmarknaden" och sedan "Varför bopriserna kommer att falla på sikt". Men visst, köp du.

Sedan kanske man får läsa igenom förslaget ordentligt först. Det har bostadsprofessor och marknadshyre-entusiasten Hans Lind gjort, och han har visst vänt 180 grader. Googlesök "Turning Hans".

Alternativ Debatt Blogg sa...

Hej!
Jag hänvvisar till min blogspot där jag kort ger synpunkter på bostadsfrågorna.
MVH
Eivor Karlsson

http://alternativ-debatt.blogspot.com/